• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Min högsta läsning ligger på 208 kilometer i timmen” – hör polisen här. Foto: Arvid Jansson/SVT

Allt fler fortkörare på vägarna – ökad nonchalans mot hastighetsregler enligt polisen i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Antalet körkortsåterkallelser ökar kraftigt i hela Sverige. Polisen märker av en allt större nonchaIans mot hastighetsregler.
– Jag tror min högsta läsning ligger på 208 kilometer i timmen, säger Benjamin Sjöberg, polisassistent på ingripandeenheten Gävle.

Allt fler blir av med körkortet i Sverige. Under första halvåret återkallades 20 303 körkort, en ökning med 10 procent jämfört med motsvarande period förra året. Gävleborg hör till de län där både återkallningar av körkort och antalet bötfällda fortkörare har ökat sedan 2019, även om antalet de senaste fem åren legat på en relativt jämn nivå.

– Jag märker en ökad nonchalans mot hastighetsregler framförallt, säger Benjamin Sjöberg, polisassistent på ingripandeenheten Gävle.

Många saknar körkort

Körkortsåterkallningar på grund av alkohol- och drograttfylleri har minskat i länet under de senaste åren men den statistiken säger inte allt om utbredningen av fyllerikörningen i länet. Enligt polisen saknar många ertappade körkort. 

– Vi hade ett fall av grov rattfyllekörning där bilen studsade mellan sido- och mellanräcket. När vi fick stopp på bilen saknade den bakspeglar och dörren hängde lös, säger Benjamin Sjöberg. 

Särskilda problem med yngre förare

Den förändrade synen på trafikregler som polisen upplever gäller i första hand unga förare.

– Det sätter sig redan tidig ålder där man trimmar mopeder, och det lever kvar när man skaffar bilkörkort, säger Benjamin Sjöberg.

Återkallade körkort

Visa

Under första halvåret har Transportstyrelsen fattat beslut om 20 303 körkortsåterkallelser. Det är en ökning med över 10 procent jämfört med samma period föregående år. Ökningen beror på ett ökat inflöde av omhändertagna körkort från polisen. Mer än 4 av 5 av de återkallade körkorten tillhör män.

Den största ökningen sett till antal sker i återkallelsekategori 4 vilket innebär ”en väsentlig överträdelse”. Det vanligaste exemplet är fortkörning, men det kan också handla om att man inte stannat vid rödljus eller att ha använt mobiltelefon vid körning.

Totalt återkallades 11 608 körkort i kategori 4 vilket motsvarar en ökning med nästan 18 procent jämfört med samma period föregående år.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer