Västerbergs folkhögsskola i Storvik Foto: SVT

Allt fler väljer att studera på folkhögskola

Publicerad

Antalet deltagare på långa folkhögskolekurser i Sverige har ökat med 15 procent mellan 2015 och 2017, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). På länsnivå har antalet elever i Gävleborgs län ökat med 11 procent under samma period.

– Ökningen som kan utläsas i statistiken är resultatet av en långsiktig medveten satsning på folkhögskolan från regeringen, utifrån folkhögskolornas framgångsrika verksamhet med korttidsutbildade, säger Tomas Östlund, statistikansvarig på Folkbildningsrådet.

De flesta mellan 18 och 24 år

I Gävleborgs län gick antalet deltagare från 1 733 personer 2015 till 1 778  två år senare, vilket motsvarar en ökning på 11 procent. Totalt var antalet folkhögskoledeltagare 2017 drygt 65 000. Närmare 40 procent av deltagarna var i åldern 18 till 24 år.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Här är länets folkhogskolor

I Region Gävleborg finns fem folkhögskolor. Bollnäs folkhögskola, Forsa folkhögskola och Västerbergs folkhögskola drivs i Region Gävleborgs regi.

Dessutom finns PRO:s folkhögskola i Gysinge, samt Färnebo folkhögskola, som drivs av en rad freds-, miljö- och solidaritetsrörelser.

Allmän kurs, som finns på samtliga folkhögskolor, vänder sig främst till dig som saknar grundskole- eller gymnasieutbildning, och är ett alternativ till Komvux för att få grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Du läser kärnämnen i en studietakt och nivå som anpassas efter dina mål och förutsättningar.

Särskilda kurser, inriktade på olika ämnesområden, ger dig möjlighet att fördjupa dig i ett intresse under ett år eller mer. Musik, textil, ­teater, foto, ljudteknik, hantverk och konst, eller varför inte feminism och småskalig ekologisk odling?  Eller varför inte utveckla ditt skrivande på en skrivarkurs?

Här finns även specialkurs för dig med afasi och en estetlinje för dig som har gått särskola/särgymnasium eller har en funktionsnedsättning. 

Yrkesutbildningar, för dig som har avslutat gymnasiet, och vill utbilda dig till exempelvis ljudtekniker, dramapedagog eller beroendeterapeut. Vill du ägna dig åt radiojournalistik finns Radiolinjen, som är en yrkesutbildning för dig som efter avklarad utbildning vill jobba med radiojournalistik. 

Korta kurser, för dig som vill läsa en vecka över sommaren, upptäcka nya kunskaper och utforska kreativa uttryck i härlig gemenskap. 

Folkhögskolorna anordnar även utbildningar på uppdrag av olika aktörer, exempelvis Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Exempel på uppdragsutbildningar är Etableringskurs, Studiemotiverande folkhögskolekurs och Svenska för utländsk vårdpersonal.

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.