Allvarliga brister på vindkraftstransport – körförbud och böter

Uppdaterad
Publicerad

Vid sjutiden på torsdag kväll stoppade trafikpolisen en stor vindkraftstransport på väg 50 utanför Bollnäs. Ekipaget hade brister på samtliga fordon och fick därför körförbud. Dessutom rör det sig om stor övervikt varför transportföretaget nu förmodligen kommer få betala cirka 800 000 kronor i sanktionsavgift. 

– Transporten hade flera felaktigheter på samtliga fordon. Bland annat brister på släpet. Ekipaget kommer inte få åka vidare förrän felen är åtgärdade, säger Tobias Ahlén från polisen. 

Det blir dyrt för transportföretaget, som förutom brister på fordonen inte hade ordentliga tillstånd för hela transporten och dessutom var rejält för tung. Enligt polisen är det den stora övervikten som är den största orsaken till att sanktionavgiften blir så stor.

Trafikverket måste först se över händelsen och därefter godkänns sanktionsavgiften om 800 000 kr. 

– Nu har de problem. Fordonet måste repareras och tillståndet förnyas eftersom fordonet inte uppfyllt de krav som fanns för att tillståndet för frakten skulle gälla. Om ingen tar ansvar inom 3 månader så kommer Trafikverket frakta bort transporten och skrota eller sälja gods och fordon för att täcka kostnaden, säger Roger Ogemar som är bilinspektör vid polisen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer