Natten mellan 29 och 30 april i år trycktes sista tidningen här inne. Tryckeriet monteras ner just nu, det var då den allvarliga incidenten hände. Foto: SVT

Maskindel nära krossa medarbetare i Gefle Dagblads nedlagda tryckeri

Uppdaterad
Publicerad
En maskindel som vägde mellan 100 och 200 kilo föll från övervåningen och landade bara en halv meter från en arbetare som jobbade med att riva Mittmedias tryckeri på Hattmakargatan i Gävle.

Händelsen inträffade i början av juni när den stora maskindelen skulle lyftas ner från ett lyftschakt med hjälp av en travers.

Traversen kördes från övervåningen av en arbetare över annan arbetare som står på våningen nedanför. Maskindelen uppges varit bristfälligt kopplad och landar endast 0,5 meter bakom den som arbetar på nedervåningen.

Anmält händelsen

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket av arbetsledaren.

Det var i slutet av april som den sista tidningen trycktes på Hattmakargatan i Gävle där det tryckts tidningar sedan 1895. Direkt efter att sista tidningarna lämnat tryckpressen började tryckeriet att rivas och monteras ner. Ett arbete som pågått sedan dess.

Till skrot

– Tryckpressen kommer att gå till skrot. Vi har försökt sälja anläggningen men som det ser ut nu i medievärlden så finns det inte någon användning för en sådan här press, sa Peter Lindberg, platschef, när SVT Gävleborg var med när sista tidingarna lämnade pressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer