Tiden för att komma till sjukhus är viktig när det gäller strokevård. Ambulanspersonalen byttes ut på vägen i det aktuella fallet, vilket nu får kritik. Foto: TT

Personalbyte i ambulans kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, efter en akut sjuktransport då personalbyte genomfördes trots att det stod i strid med reglerna.

Det gäller ambulanssjukvården inom Region Gävleborg. En patient insjuknade i hjärnblödning i juli 2012, och blev transporterad till Bollnäs sjukhus i ambulans. Larmet var först prioritet ett (akut livshotande) men prioriterades ned till akut men ej livshotande av ambulanspersonalen.

Under färden mot sjukhuset byttes personalen ut till ny personal, vilket patienten senare anmälde eftersom det tog längre tid och viktig information förlorades.

Patientens tillstånd försämrades snabbt vid personalbytet, och patienten ifrågasätter varför bytet gjordes och ifall skadorna som följde av hjärnblödningen hade kunnat bli mindre vid en snabbare färd till akutmottagningen. Efter personalbytet prioriterades patienten upp till nivå 1 igen.

I strid med rutinerna

Ambulanssjukvårdens verksamhetschef har yttrat sig om anmälan, och har utdelat personlig varning mot personalen eftersom det i rutinerna finns ett tydligt förbud mot personalbyte vid prio 1 och 2-larm.

Även Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar personalen. Ambulanssjukvårdens roll är att identifiera patienter som är i behov av trombolysbehandling mot stroke, och att minimera transporttiden till sjukhus som kan erbjuda denna behandling. I det aktuella fallet har inte personalen minimerat transporttiden. IVO anser det också förvånande att det dröjde mer än 20 minuter efter avfärd innan patientens blodtryck och puls kontrollerades. Resan tog cirka 40 minuter.

Det är inte möjligt menar IVO att bedöma om patientens tillstånd förvärrades, men patienten utsattes för en onödig risk. Därför kritiseras ambulanspersonalen för sitt agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.