Foto: SVT

Ambulans ersätts med sjukvårdsbil

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den här veckan finns inte längre någon ambulans i Los i nordvästra Hälsingland. I stället finns nu en sjukvårdsbil utan bår, men som i stället ska finnas på plats dygnet runt. Det här blir bättre för de boende i området menar Region Gävleborg. Ambulansfacket är kritisk och menar att det handlar om en besparingsåtgärd.

Henrik Björk är en av åtta sjukvårdare som har fått placering i Los och nu får vänja sig vid att vara ensam i bilen istället för två, som i vanliga ambulanser.

– Jag har ett större egenansvar i och med att jag inte har någon kollega att bolla medicinska frågor med. Det känns både utmanande och lite spännande, säger Henrik Björk när SVT träffar honom första dagen på det nya jobbet.

När bedömningsbilen inte är på akutuppdrag ska personalen hjälpa till i primärvården och på det kommunala äldreboendet, även hemtjänstuppdrag kan utföras. Ambulanssjuksköterskan kommer även att ha möjlighet att få stöd av en läkare via telefon om så behövs.

Ska förbättra beredskap

Den här modellen tror Region Gävleborg förbättrar beredskapen i området eftersom den tidigare ambulansen ofta dirigerades till andra delar av länet när läget var lugnt i Los. Bedömningsbilen ska aldrig lämna området.

Ambulansfacket ALARM är däremot kritiska till konceptet. Bedömningsbilar finns bland annat i Göteborg och i Skåne och man ser en trend att fler landsting och regioner inför dem. Fackets oro handlar dels om att det innebär ensamarbete för ambulanssjukvårdarna men man menar också att vården försämras.

– Är det så att man har tagit bort ambulansen och det här är det enda som står till buds, då är det naturligtvis bättre än ingenting alls, men då ska man komma ihåg att ambulansberedskapen, som redan var eftersatt tidigare, den är nu obefintlig. När man är allvarligt sjuk måste man komma till sjukhus, säger förbundsordförande Henrik Johansson som anser att bedömningsbilen i Los är en besparingsåtgärd.

– Vi har inga pengar över i den här frågan. Tittar vi på presonalfrågan så har vi tidigare haft två medarbetar på halvdygn, nu har vi en medarbetare på hela dygnet så några besparingar gör vi inte i det här avseendet, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Gävleborg.

Ambulans och helikopter

Men hur kan det bli bättre att ta bort en bil som har en bår och kan ta med mig när jag är sjuk?

– När det är livshotande så kommer fortfarande ambulans att larmas ut, vi kommer att fortsätta ha avtal med helikopter. Den stora skillnaden är tillgängligheten dygnet runt och att jag kan få bedömningar på plats och som stöds av läkare som innebär en bättre trygghet, säger Jörgen Tranevik.

I Los tror ambulanssjuksköterskan Henrik Björk att bedömningsbilen är ett lyft för invånarna och känner ingen oro för att den vanliga ambulansen är borta.

– Innan jag har gjort mina primära bedömningar och undersökningar så är det inte lång stund innan en helikopter eller ambulans är här, säger Henrik Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.