Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ambulansen klarade sommaren trots personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanssjukvården i länet har klarat sommaren bra trots ställda bilar, rapporterar Simon Nilsson, verksamhetschef. Det är för att medarbetarna har ställt upp.

Ett antal ambulansbilar ställdes innan sommaren på grund av personalbrist, och läget har varit ansträngt. Trots det visar en granskning att inga patienter utsatts för allvarlig medicinsk risk även om de ibland fått vänta lite längre, rapporterar den tillförordnade verksamhetschefen Simon Nilsson som berömmer medarbetarna. Till exempel har flera gått med på att flytta fram sommarsemestern.

”På personalens bekostnad”

Rasmus Bjerén som är ambulanssjuksköterska i Delsbo och förtroendevald på Vårdförbundet, säger att kollegor berättat om hög belastning och utsatta lägen då stora geografiska områden varit tomma på ambulanser.

– Jag vill understryka det som ledningen ändå ärligt säger. Att det har funkat alls i sommar har varit på personalens bekostnad.

Han tar Delsbo som exempel. Där hade man planerat att ställa en ambulans mellan klockan 17-08 i sommar, alltså hela nattpasset. Men på kvällen är det betydligt högre belastning än senare på natten.

– Det hade fått väldigt allvarliga konsekvenser. Det har man nu löst genom att personalen har ställt upp och frivilligt jobbat övertid för att ta de passen.

Fortsatt brist

Personalbristen fortsätter även efter sommaren, dels för att medarbetare som flyttat fram semestern nu går på ledighet, dels på att så många sade upp sig i våras i protest mot de förändrade jourtiderna. Därför blir några ambulanser stående även i höst.

För att klara bemanningen fortsätter man hyra in sköterskor från bemanningsföretag samt skola in nyanställda. Dessutom ställer man tills vidare in de utbildningar som inte är nödvändiga och Simon Nilsson flaggar för att det kan behövas än fler lösningar för att ha igång tillräckligt många ambulanser.

Under hösten ska ambulanssjukvården utveckla sin omdiskuterade arbetstidsmodell tillsammans med fack och medarbetare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Länets ambulanser

Mer i ämnet
Foto: SVT
Rasmus Bjerén, ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet. Foto: SVT