Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör ambulanschefen om medarbetarna som badade på arbetstid. Foto: SVT

Ambulanspersonal badade på arbetstid – ingen avvikelserapport skrevs

Uppdaterad
Publicerad
I september stannade två medarbetare vid ambulansen i Söderhamn för att bada vid en sjö på väg hem till stationen. Trots att det var på arbetstid och trots att de hade jour. Ansvariga chefer är kritiska till det inträffade, men skrev ändå ingen avvikelserapport.

– Det här är inte något som vi tycker är bra, helt klart. Det här är en aktivitet som vi inte tycker hör hemma under arbetstid, säger Walentin Lindholm, verksamhetschef vid ambulansen och akuten i Gävleborg.

Klart olämpligt agerande säger alltså verksamhetschefen, men anser samtidigt att det inte fanns någon risk för att patientsäkerheten skulle äventyrats vid ett eventuellt larm.

Påverkar inte patientsäkerheten

– Det kan innebära en fördröjning. Nu tror jag ju inte det eftersom man så ofta annars tar av sig kläderna i samband med att man exempelvis duschar eller sover. Man har 90 sekunder på sig att rycka ut och jag har inte fått några signaler om att detta skulle ha påverkat verksamheten, förklarar Lindholm.

Höll samtal med berörda

Att som medarbetare vid ambulansen, stanna och ta ett bad på arbetstid, är en händelse som bör anses avvika kraftigt från det normala. Trots detta så ledde inte det inträffade till att en avvikelserapport upprättades, utan ansvariga chefer valde att hålla ett allvarligt samtal:

– Vi gjorde bedömningen att det räckte med ett samtal med berörda medarbetare. Det handlar om vår trovärdighet också. Vi vill uppfattas som trovärdiga bland allmänheten och det här känner jag kan skada vårt förtroende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer