Det blir snabbt för mycket aktivitet för någon med långtidscovid. Att motionera fem minuter om dagen är början på en långsam väg tillbaka. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: TT

Så är livet med långtidscovid – SVT:s reporter drabbad

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

För åtta månader sen jobbade jag som reporter i Gävle och sprang piggt runt med kameran i högsta hugg. Sex månader senare var jag tillbaka i Gävleborg, och fick sätta mig ner för att kunna andas. Varför blev jag helt plötsligt så trött när våren äntligen var på väg?

Marcus Määttä

Reporter

Långvariga symptom efter covidinfektion, postcovid, långtidscovid och postinfektiöst tillstånd efter covid. Namnen är många för det sjukdomstillstånd som ännu inte definierats. Det är ett märkligt tillstånd. Jag är 30 år och jag är som en gammal mobiltelefon. Även fast telefonen har laddats under hela natten är batteriet dött vid lunch. 

Mörkertalet är stort 

Novus uppskattar att 160 000 svenskar delar min upplevelse, i Gävleborgs län har nära 400 personer diagnostiserats. Själv ville jag inte vända mig till vårdcentralen eftersom jag uppmanats att inte belasta vården eller gå dit om jag känner mig sjuk. Samtidigt behövde jag gå till läkaren för att få reda på vad som var fel och för att inse behovet av en sjukskrivning. 

Världshälsoorganisationen WHO menar på att människor med långtidscovid runtom i världen har blivit stigmatiserade och oförmögna att navigera genom vård- och socialförsäkringssystem. Som tur är har min arbetsgivare visat omsorg och Försäkringskassan varit medgörlig. Men efter att ha väntat i två månader på att få träffa en fysioterapeut fick jag ett sms från Hudiksvall närsjukhus som meddelade att jag tagits bort från väntelistan.

Vetskapen är liten 

Jag har fått en diagnos men förväntas behandla mig själv. Om kvällarna blir jag orolig när jag läser artiklar om personer som haft symptomen i mer än ett år. Vad är det som händer med min kropp och finns det ett botemedel? Räcker det med att jag motionerar fem minuter om dagen och ser på Youtubefilmer med buddhister som lär mig att andas genom näsan? Vad innebär de studier som visar på att hjärtvävnad vid långtidscovid ser ut som en taggbuske med trasiga ändar?

Pandemin har pågått i mer än ett år och det finns varken tydlig information eller någon nationell plan. Jag vet inte vad jag bör göra, och istället har jag börjat värna om det jag verkar må bra av. Gå och lägga mig när jag är trött istället för en viss tid. Tänka istället för att konsumera. Andas ut. Och nu mår jag faktiskt bättre. Batteriet håller längre. Men för många andra är intrycken inifrån och utifrån fortfarande en motsats. Det är svårt att vara slut i ett samhälle där tiden alltid ska fyllas av något. Men vi är människor och man ska lyssna till sitt eget hjärta, framför allt när det är trasigt.

I videon visar Carolina Carlsson, som är fysioterapeut på Sandviken Södra Din hälsocentral, övningar som går att göra hemma efter en covidinfektion.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.