Bild från olyckan i juli. Foto: Privat

Andra vindkraftsolyckan på kort tid – blad slets sönder i Tönsen

Publicerad

Under torsdagen slets en vinge av från en av turbinerna i vindkraftsparken vid Tönsen. Det här är andra gången det händer på kort tid. Nu uppmanar vindkraftföretaget folk att hålla ett säkerhetsavstånd på 300 meter. 

Det var i mitten av juli som man först upptäckte att bladet på en vindkraftsturbin mellan Åmot och Lingbo i OX 2:s vindkraftpark gått av. Orsaken till varför detta hände är ännu inte klarlagt. 

Under torsdagen gick ytterligare ett blad av på en annan turbin i parken, den här gången vid Tönsen. På grund av de båda incidenterna så har vindkraftföretaget OX2 TCM nu valt att spärra av området och informerat markägare och andra om att inte röra sig i närheten av området. Ett säkerhetsavstånd råder på 300 meter.

Bild från olyckan i juli 2020. Foto: Privat

Vet inte vad orsaken är

Under företagets inspektion av turbinerna under fredagen kommer vindkraftparken att vara stängd.

– Vi har inte hunnit utreda orsaken till det här men vi börjar i dag. Vi ska skicka upp drönare och gå in i turbinen, säger Lars Bryngelsson, vd vid OX2 TCM. 

Exakt när utredningen kommer att bli klar är i dagsläget osäkert. Ingen ska ha kommit till skada vid någon av olyckorna.

– Jag vet inte exakt vad orsaken till olyckan är just nu så det kan jag inte säga, säger Lars Bryngelsson. 

Hör mer i videoklippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.