Gävlebocken fortsatt i fokus. Anna Gullberg försvarar avtal med Gävle kommun. Foto: Mikael Johansson/SVT

Anna Gullberg försvarar avtal: ”Vi är självständiga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritik mot avtalet mellan tidningarna i Gävle och Gävle kommun om bockbilderna, försvarar Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad, båda tidningarnas oberoende.

– Vi står helt fria i vår nyhetsbedömning, säger hon till SVT Gävleborg under fredagen.

I går kunde SVT Gävleborg berätta om turerna med webbsändningen på gävlebocken. Tidningen Aftonbladet begärde ut bilderna som man ansåg var allmän handling. Men Gävle kommun sa nej – bilderna gallrades omedelbart eftersom de inte var intressanta för verksamheten.

Ger mittmedia exklusiv rätt

Dock var de inte ointressantare än att man slöt ett avtal med Mittmedia om att Gefle Dagblad och Arbetarbladet fick lägga ut sändningen på sina hemsidor. Det är ett avtal som Nils Funcke, vd för föreningen Utgivarna, lärare i medierätt och tryckfrihetsexpert, är djupt kritisk mot.

– Som utgivare ska man inte gå in i sådana avtal, säger han.

Kräver motprestationer

Avtalet mellan Mittmedia diskuterar vad tidningarna ska göra som motprestation. Utom kraftigt rabatterad annonsplats för kommunen vill man att tidningarna kommer på utvalda engagemang som kommunen ordnar.

Svaret från Gävletidningarna, som skickades per mejl och som SVT Gävleborg har tagit del, berättar vilka evenemang och presskonferenser man planerar att bevaka. Tidningarna tillägger också att man inte kommer om det händer något annat man bedömer som viktigare.

– Jaha, då kan det bli en diskussion mellan de här två parterna där kommunen inte delar bedömningen om vad som är viktigast, säger Nils Funcke.

”Fria i vår nyhetsbedömning”

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för Gefle Dagblad svarar på frågorna om bockbilderna för både sin egen och Arbetarbladets räkning. Om att förtroendet för tidningarna journalistisk skulle påverkas säger hon:

– Har man läst mejlet ser man tydligt att vi står helt fria i vår nyhetsbedömning.

Anna Gullberg, chefredaktör för GD. Foto: SVT.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.