Anna Lundberg och Peter Ericson utgör stommen i Boogart. Foto: Mikael Johansson/SVT

Anna Lundberg: ”Jag gick in i studion och sjöng av mig frustrationen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 16 års albumtystnad blir det nu ny musik från dansbandet Boogart från Gävle. Ett album fött ur coronapandemin.

Boogart slutade turnéra som dansband för 14 år sedan. Men man har aldrig lagt ner. Medlemmarna finns spridda över landet och brukar mötas upp någon gång per år för att spela för sin publik. De senaste åren har det hänt i sångerskan Anna Lundbergs hemtrakter i Västerbotten och den här sommaren var det tänkt att det skulle bli igen. Men så kom coronapandemin.

Nära konkurs

Anna utgör tillsammans med sambon Peter Ericson stommen i bandet och de är också Boogarts låtmakare. Till vardags driver Anna en affär i Gävle centrum och Peter jobbar som musikproducent och musiktekniker.

Coronaviruset i Gävleborg

– Coronapandemin satte stopp för båda våra jobb. De shower jag producerar åt en krog i Gävle fick ju ställas in och Annas affär höll på att gå omkull, säger Peter.

”Fick tid att skriva”

Men ur den här krisen föddes bandets första album på 16 år.

– Där jag satt i min folktomma butik under mars, april och maj hade jag plötsligt tid att skriva låttexter. Sedan när jag kom hem kunde jag gå in i studion och få sjunga av mig frustrationen över livet utanför, berättar Anna.

Hör lite av den nya musiken och bandet berätta om tanken bakom det nya albumet.

Kort om Boogart

Bandet bildades 1984 i Malå i Västerbotten. Man var turnerande dansband fram till 2006.

Bandet vann dansbands-SM 1996.  Debutalbumet Vänner för livet utsågs av tidningen Aftonbladet till ett av millenniets fem bästa dansbandsalbum. Bandet har tilldelats tre guldklavar, dansbandsvärldens motsvarighet till Oscarstatuetten, för bästa album, bästa sångerska och bästa basist.

Sedan 2000 har bandet haft Gävle som utgångsort. Man gjorde sin avskedspelning som turnerande dansband på Estraden i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet