Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kennet Lutti videobloggar från karantän Foto: Anders Sundin/SVT

Kennet Lutti: ”Ännu en dag i dödsskuggans dal”

Uppdaterad
Publicerad
Efter att 17-åriga Mira Åslin släppts ut ur sin karantän tar Arbetarbladets förra chef- och politiska redaktör Kennet Lutti över stafettpinnen och börjar att videoblogga. Han är i riskgruppen som 70-plussare och multisjuk. Corona-smitta är för honom lika med en dödsdom.

– Det värsta är att jag inte kan träffa mina barnbarn, säger Kennet Lutti lakoniskt när vi ses på hans farstukvist till huset han bor i i Skutskär.

Men jag har en lång bom med mikrofonen på för att inte komma närmare än ett par meter utifall någon undrar. För det här är på allvar. Kennet Lutti är hjärtsjuk och har opererats flera gången.

– Jag måste vara försiktig och har hållit mig inne i 20 dagar nu och det är hemskt tråkigt, säger han.

”Fick lära mig något på en gång”

Kennet Lutti är en känd profil i Gävle efter att ha arbetat på Arbetarbladet i 40 år fram tills att han pensionerade sig för nio år sedan. Han har varit nyhetsreporter, nyhetschef och chefredaktör. Men mest känd är han för sina bitska opinionstexter som S-märkt ledarskribent. Inget var honom främmande och han har väckt känslor med sitt färgstarka tyckande. Och det tänker han fortsätta med.

– Annars vore jag död. Det finns mycket att tycka om och ibland tycker jag att det är synd att jag inte jobbar längre, säger Kennet Lutti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Tråkigt, ensamt, hopplöst...” – Kenneth Lutti om karantändagarna i dödskuggans dal.

Nu får du chansen att prova nåt nytt, att videoblogga?

– Ja, det har jag aldrig gjort förr, men det verkar roligt och jag måste förstås tänka igenom vad jag ska säga och göra. Det får ju inte bli flamsigt och korkat.

Jorå, det får det bli, men glöm inte att hålla mobilen åt rätt håll så inte bilderna kommer upp och ner som de första du skickade in gjorde...

– Ja du ser, där fick jag lära mig något på en gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet