Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Microsoft berätta om reglerna för coronatester på medarbetarna

Oron fortsätter: Ännu ett möte kring Microsofts etablering i regionen

Publicerad

På torsdagskvällen hölls ett öppet möte om Microsofts etableringen i regionen via nätet. Den här gången med bara Microsoft och Vattenfall.

Det är uppenbart att många boende som på olika sätt påverkas av bygget av serverhallarna har många frågor. Efter en presentation om framtiden, självkörande bilar, medicin, hur digitaliseringen kommer att påverka oss och molnettjänster kokar frågorna ändå ner till trasiga vägar, sinade brunnar och kraftledningsgator.

Just nu arbetar omkring 500 personer med serverhallarna och mellan 30-80 procent, beroende på period, av dem är svensk arbetskraft enligt Microofts projektledare Jonas Davidsson. Och så frågan kring hur de som arbetar där coronatestas efter den senaste tidens rapportering kring coronastester och bevakningsföretaget Securitas.

– Vi har relativt hårda regler, man måste ha gjort covidtest 48 timmar innan man kommer in på området och de som kommer utomlands har vi infört stränga restriktioner för, de ska göra två tester. Ett som är gjort innan man kommer till Sverige och ett efter att man landat. Sedan gäller sju dagars karens, säger Jonas Davidsson.

Microsofts ansvariga förnekar också att man har något att göra med företaget Njords som vill uppföra vindkraftparken Galmsjömyran och att den ska förse deras serverhall i Sandviken med el. Elen kommer också att räcka till alla enligt Vattenfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet