Foto: Anders Wiklund/TT

Anställd på socialtjänsten i Ovanåker har fått sparken efter våld mot brukare

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på socialtjänsten i Ovanåkers kommun har fått sparken efter att ha attackerat en brukare i kommunen. Brukaren ska efter omständigheterna må bra, enligt kommunen. Kommunen skriver på sin hemsida att en Lex Sarah-anmälan har upprättats, och att en utredning av händelsen pågår.

Socialchefen Marita Lindsmyr är minst sagt förvånad över det som hänt.

– Vi har inte sett något i förväg som tytt på det här. Vi förstår inte vad det här kommer ifrån. Vi har ingen förklaring till det här. Chock är ett starkt ord, men det är lite så. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Marita Lindsmyr berättar att brukaren klarade sig förhållandevis bra, mycket tack vare en annan personal runt brukaren som upptäckte vad som hände och gick emellan för att skydda brukaren.

Vill att polisen utreder

– Den personalen gjorde precis som den skulle ha gjort, och informerade sina närmaste chefer.

Den person som attackerat brukaren fick sparken så fort händelsen uppdagades, men Marita Lindsmyr tycker inte att det ska stanna där. Hon vill se att polisen utreder händelsen.

– Som vi ser det är det här ett brott, sen får vi se om polisen tänker utreda det här. Hen har attackerat en annan person, och då ska det vara en brottsrubricering på det, tycker jag.

”Erbjuder samtalshjälp”

Hur hanterar ni det här vidare?

– Vi erbjuder så klart samtalshjälp för personalen runt omkring det som hände. Det är otroligt obehagligt när sådant här händer. Och vi hjälper även brukaren på de sätt vi kan, säger Marita Lindsmyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer