Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se biträdande kommunchef i Bollnäs Bosse Wallbäcks berätta om samarbetet mellan kommunerna i Gävleborg under pandemin. Foto: SVT

SVT:s kartläggning visar: Tufft personalläge i kommunernas verksamheter i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner som Bollnäs och Hudiksvall har på sina hemsidor varnat för brist på personal i olika kommunala verksamheter. Men en kartläggning som SVT Gävleborg gjort visar att betydligt fler kommuner i länet har det tufft med personal just nu.

Samtliga sex kommuner i Gävleborg som SVT varit i kontakt med berättar att personalläget i kommunens verksamheter är ansträngt. Alla kommuner menar dock att läget är hanterbart.

– Hos oss är det ansträngt men det är ingen panik, säger Joachim Krüger, kommunchef i Ockelbo.

Gemensamma åtgärder

De gemensamma åtgärder som kommunerna har fått göra är bland annat att börja ha lektionsundervisning på distans eller att man fått prioritera om vad gäller det dagliga arbetet i hemtjänsten.

– Hos oss är det mer ansträngt i skolverksamheten. Det har varit utbrott av covid-19 hos både personal och elever i olika skolor i kommunen och vi har behövt stänga vissa skolor för att istället erbjuda distansundervisning, säger kommunchefen i Nordanstig, Erik Hedlund.

– Det är hög sjukfrånvaro bland personalen i hemtjänsten så vi har behövt prioritera om och skippar vissa icke akuta insatser som exempelvis social aktivitet och städning, säger Mattias Bergström, tillförordnad kommunchef i Ovanåker.

Alla kommuner deltog inte

Det är sex av tio kommuner som har deltagit i kartläggningen, men Hudiksvall, Söderhamn, Sandviken och Hofors kommun deltog inte. Hudiksvalls kommun har gått ut med att kommunen har stora utmaningar att klara bemanningen i samhällsviktiga verksamheter. Kommunen har tillfälligt beslutat att slopa vaccinkravet för alla som nyanställs inom vård och omsorg samt timvikarier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet