Jimmy Roos, redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg. Foto: SVT

Ansvariga utgivare protesterar mot tingsrättsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Ansvariga utgivare protesterar mot Hudiksvalls tingsrätts beslut att hela rättegången om det så kallade Råbo-mordet ska hållas bakom stängda dörrar.

Som ansvariga utgivare för SVT Nyheter Gävleborg, P4 Gävleborg Sveriges Radio och Helahälsingland.se vill vi framföra våra synpunkter på Hudiksvalls tingsrätts beslut att helt stoppa mediebevakningen av rättegången.

Det är i grunden en demokratisk rättighet för allmänhet och medierna att ta del av och rapportera om det som sker inom rättsväsendet. Mediernas uppgift är att vara medborgarnas förlängda arm in i miljöer som gemene man har svårt att ha tillgång till. Förhandlingar i tingsrätt/hovrätt är exempel där det är extra viktigt.

Dubbelmord i Hudiksvall

Synnerligen allvarligt brott

Det aktuella mordfallet är dessutom av en synnerligen allvarlig karaktär och genom att helt stänga ute allmänhet och medierna finns risken för spekulationer och ryktesspridning kring vad som hänt i fallet och händer i rättssalen. Det är inte värdigt svenskt rättsväsende att medverka till en sådan situation.

Vi anser att beslutet att genomföra rättegången om Råbo-mordet utan närvaro av allmänhet och/eller representanter från medierna är ett olyckligt beslut.

Tillika ett unikt beslut då det, oss veterligen, inte har skett tidigare att en mordrättegång stängts på det här viset. Det torde ha varit förbehållet brott som rör rikets säkerhet. Vilket inte kan gälla fallet med den 20-årige man som misstänks för ett dubbelmord på ett äldre par.

Går ifrån praxis

Att delar av förhandlingen, såsom brukligt är, stängs när personliga förhållanden hos den åtalade behandlas eller när särskilt känsligt utredningsmaterial från exempelvis brottsplatsen tas upp, har vi inga synpunkter på.

Men att hela förhandlingen ska genomföras utan insyn av medierna och allmänhet anser vi vara ett helt igenom felaktigt beslut.

Vi menar därför att tingsrätten och dess ordförande Stefan Lättman omgående bör ompröva beslutet om att ha stängda dörrar för samtliga delar i rättsprocessen.

Jimmy Roos, redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Kerstin Carlsson, kanalchef och ansvarig utgivare P4 Gävleborg

Tomas Froms, tf ansvarig utgivare Helahalsingland.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Hudiksvall

Mer i ämnet