Under första halvåret i år fick 555 sörmlänningar sina körkort indragna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fartsyndare allt vanligare i Gävleborg – fler förlorar körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Fler Gävleborgare fick sitt körkort indraget under 2020 än året innan. Totalt fick 1143 personer sina körkort indragna.

På ett år har antalet återkallade körkort i länet ökat med 3,2 procent. En liten ökning om man jämför de 1143 förra året då det var 1108 körkort som drogs in. Majoriteten av de körtkort som Transportstyrelsen har beslutat om att återkalla har varit i fall där föraren rapporterats för ett trafikbrott.

– Vi ser en kraftig ökning i inflödet av omhändertagna körkort från polisen och det är det som är förklaringen till att också antalet beslut från oss också ökar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

En av de vanligaste anledningarna till att någon fått körkortet indraget är på grund av fortkörning. Något som ökade från 542 till 643 fall under förra året, vilket är en procentuell ökning med 18,6 procent. Antalet som fått körkortet indraget för rattfylleri eller drograttfylleri har dock minskat från 2019 till 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.