Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bomhus bibliotek fick stänga efter översvämningen i augusti förra året. Nu kan det åter slå upp portarna för besökare. Foto: SVT

Bomhus bibliotek slår upp portarna efter översvämningen

Uppdaterad
Publicerad

Den stora översvämningen som drabbade Gävle i augusti påverkar fortfarande. Biblioteket i Bomhus är en av många som har fått renovera sina lokaler och först nu, mer än ett halvår senare kan man slå upp portarna igen.

Översvämningen som stängde Bomhus bibliotek sammanföll olyckligt nog med att Gävles stadsbibliotek hade flyttat till tillfälliga lokaler på grund av en planerad renovering, vilket har påverkat den service biblioteksbesökarna kan få.

– Det har funnits andra bibliotek att besöka under de här månaderna, men det är klart att det här har påverkat servicen för besökarna tyvärr, berättar Lilian Samuelsson som är bibliotekarie på Bomhus bibliotek.

15 000 böcker har flyttats

Ett stort arbete i renoveringen har varit att packa ner och upp alla böcker. Personalen berättar att de flyttat på 15 000 böcker och 350 flyttlådor, men översvämningen förstörde inte mer än fem böcker. Däremot har man fått kassera möbler och golv som sugit åt sig vatten. Renoveringen har inte bara varit av ondo berättar personalen, då golvet ändå var i det äldsta laget och ingången har nu blivit bredare och mer tillgänglig.

I klippet berättar Lilian Samuelsson om hur nyöppnnigen blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet