Det över 200 hundra år gamla äppelträdet i Gävle sågades ner på måndagsförmiddagen. Foto: Erik Engelro / SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Äppelträdet i Sofiaparken har sågats ner

Publicerad

Under flera år har politikerna i Gävle kommun diskuterat det två hundra år gamla äppelträdets vara eller icke vara. Turerna har varit många och protesterna höga. Men på måndagsförmiddagen sågades det omtalade träder ner.

– De har kapat trädets alla grenar från stammen, säger Erik Engelro, SVT Gävleborgs reporter på plats.

Det var 2014 som kommunen gav tillstånd för bygglov av radhus på platsen. Men för att bygget ska gå i lås, måste det gamla trädet sågas ner. Något som inte har uppskattas av privatpersoner i området.

På grund av alla protester har kommunen försökt att köpa tillbaka tomten för sex miljoner kronor. Ett bud som ratades av den privata byggherren som köpt marken.

– Nyheten verkar inte riktig ha spritt sig än, men ett par personer har kommit förbi och de är ledsna över det här, säger Erik Engelro.

Äppelträdet i Sofiaparken i Gävle. Foto: Erik Engelro / SVT

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äppelträdet i Gävle

Mer i ämnet