Nyckeln för att komma till bukt med arbetslösheten är utbildning. Det gäller även de som är äldre, säger arbetsförmedlingschefen i klippet. Foto: Jessica Gow / TT / SVT

Långtidsarbetslösheten ökar i Gävleborg: ”Behövs en kompetenshöjning”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att jobben börjar komma tillbaka inom exempelvis serviceindustrin har den så kallade öppna arbetslösheten minskat med 30 procent i länet. Däremot har ojämlikheten på arbetsmarknaden ökat – antalet som har varit arbetslösa i mer än två år har ökat med 16 procent.

På andra sidan lågkonjunkturen möts Gävleborgsborna av två alternativa verkligheter på arbetsmarknaden. Den så kallade öppna arbetslösheten har minskat hastigt, medan långtidsarbetslösheten ökar.

I den öppna arbetslösheten räknar Arbetsförmedlingen in människor som är inskrivna som arbetslösa en kortare tidsperiod, mest typiskt ungdomar som är mellan olika servicejobb. Den öppna arbetslösheten har sjunkit med 30 procent på ett år.

– Det är väldigt glada besked. Den här lågkonjunkturen är ju helt och hållet pandemidriven, så de som har kort arbetslöshet går tillbaka till arbete, säger Gabriella Persson Turdell, som är chef på Arbetsförmedlingen i Gävleborg.

Störst ökning i Ovanåker

Däremot har långtidsarbetslöheten ökat kraftigt i flera kommuner. I Ovanåker har antalet som varit arbetslösa i över två år ökat med 57 procent. I Nordanstig har det ökat med 55 procent och i Hudiksvall 42 procent. Det bekymrar Gabriella Persson Turdell.

– De som var arbetslösa före pandemin har en ännu sämre ställning på arbetsmarknaden idag.

Nyckeln är utbildning

Länet har näst högst arbetslöshet i hela landet. För att komma till bukt med problemet behövs en kompetenshöjning, menar hon.

– Man behöver titta på var det finns lediga jobb och utbilda sig inom det. Det gäller även äldre personer, man är inte fri i 55-årsåldern heller.

Förändringen mellan juli 2020 och juli 2021 i olika kommuner

Långtidsarbetslösa  (mer än 24 månader)KommunFörändring (%)Bollnäs+ 4,5Gävle+ 4,5Hofors+ 0,0Hudiksvall+ 41,9Ljusdal+ 28,1Nordanstig+ 55,0Ockelbo– 7,3Ovanåker+ 57,4Sandviken+ 15,5Söderhamn+ 6,4

_

Öppet arbetslösa KommunFörändring (%)Bollnäs– 32,6Gävle– 27,3Hofors– 22,6Hudiksvall– 39,9Ljusdal– 28,4Nordanstig– 20,3Ockelbo– 29,3Ovanåker– 36,0Sandviken– 26,5Söderhamn– 33,2

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.