Kolla in pepparkakskuset i klippet här. Foto: SVT:.

Tradition för tolfte året – pepparkakshuset på Länsmuseet i Gävle är på plats

Uppdaterad
Publicerad

Just nu läggs sista handen på det enorma pepparkakshuset som för 13:e året i rad kommer att stå på Länsmuseet i Gävle. Det är konstnären och byggmästaren Margareta Persson som i sedvanlig ordning står för kreativa idéer och bak och invigningen sker på första advent.

Redan i entrén på Länsmuseet i Gävle så slår doften av kanel och ingefära emot en. Pepparkakshuset har tinnar och torn, det har en öppen planlösning, mängder av dekorativa fönster och sträcker sig 3,5 meter över marken. Magiskt är ett ord som bra beskriver bygget.

– Jag tänker på hur förra årets hus såg ut och så vill jag att det ska bli annorlunda. Jag har aldrig något tema, utan jag jag går bara på känsla och lust, säger Margareta Persson.

Många veckors arbete ligger bakom

Årets pepparkakshus har krävt flera veckors arbete och 70 kilo hemmagjord deg och Margareta Persson våndas en hel del innan bygget är klart.

– Ibland vaknar man också och har lösningar klara. Hjärnan går hela tiden, lite som ett tröttande rus, avslutar Margareta Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.