Eleverna på Slottegymnasiet har jobbat med årets teateruppsättning i ett års tid. På måndag är det premiär. Foto: Nora Bååth.

Årlig teateruppsättning i Ljusdal krymper

Uppdaterad
Publicerad

Slottegymnasiets årliga teateruppsättning som har premiär på måndagskvällen blir småskaligare i år. Anledningen är att budgeten följs till punkt och pricka. Eleverna är missnöjda med förändringarna.  

– Man tappar motivationen, säger Louisa Westerling, elev på Slottegymnasiet.  

Teateruppsättningen har varit ett traditionellt inslag i Ljusdals kommun i ett 30-tal år och nu krymper produktionen. Årets budgeterade 59 000 kronor får teaterprojektet kosta, inte mer.

De fem föregående åren har teateruppsättningen i genomsnitt kostat omkring 120 000 kronor. Då har budgeten övertrasserats med cirka 60 000 kronor. I praktiken blir det nu fem föreställningar i stället för 10-12 stycken och publiksiffran sjunker från cirka 1300 till maximalt 800 personer.  

- Frågan är om man sparar pengar på att lägga mindre pengar än vanligt. Får man rykte om sig att den verksamhet man vill ska finnas inte gör det, då kanske ungdomar söker sig till skolor i andra kommuner, säger Kjell Söderberg, ideellt arbetande med uppsättningen. 

Dyr teknik

Det är inhyrd ljud- och ljusteknik som brukar stå för extrakostnaderna. Nu hyrs utrustning fortfarande in men under en kortare tid. Eleverna har förberett sig i ungefär ett års tid men rektor Jan Oskarsson säger att föreställningen fortfarande blir av och att elever inte behöver oroa sig.  

– Det är jätteviktigt med kultur. Men jag kan inte stå för att budgeten trasseras med 60 000 kronor, då tas pengar från annan skolverksamhet. 

De elever som SVT har pratat med känner sig besvikna.  

- Man tappar all glöd och motivation. Det känns som att ingen bryr sig om vad vi håller på med, säger Johannes Hellstadius, elev på Slottegymnasiet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.