Totalt sett blir det miljontals kronor som kommunerna kommer att spendera på blöjor varje år. Foto: Pontus Lundahl / TT

Gratis blöjor – miljonsmäll för flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Blöjor för miljontals kronor. Senare i år blir det sanning för Gävleborgs kommuner som kommer att ta notan för blöjorna som används inom förskoleverksamheten. När SVT frågar varje kommun om de har uppskattat kostnaden för blöjor 2020 svarar sju av tio stycken att de har det. Enbart Gävle, Sandviken och Nordanstigs kommun har inte några siffror vid tiden för publicering.

Siffrorna skiljer sig åt rejält mellan kommunerna. Mest pengar beräknas Hudiksvalls kommun betala med 1,5-2 miljoner kronor årligen. Men när Gävle kommun väl har gjort sina beräkningar bör notan skjuta i höjden med tanke på att omkring 102 000 invånare ställs mot Hudiksvalls kommuns 37 000 stycken.

Hofors kommun ligger i dagsläget lägst med en uppskattad summa på 200 000 kronor årligen. Med sju av tio kommuners preliminära beräkningar gjorda landar länets totala siffror på mellan 5 400 000 kronor och 6 100 000 kronor per år för blöjor.

Ta reda på hur mycket pengar just din kommun beräknar lägga på blöjor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.