Åsa Wiklund Lång (S) menar att avtalet med Brynäs kan omprövas om de inte visar en handlingsplan för sitt värdegrundsarbete. Foto: SVT/Arvid Jansson

Gävle kommun fortsätter stödja Brynäs IF – men vill se handlingsplan

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun fortsätter med sitt ekonomiska stöd till Brynäs IF:s sportsliga del samt barnsatsningen ”En bra start” efter den senaste tidens våldtäktsmisstankar mot spelare i herrlaget. Det beslutet kan däremot omprövas.  

– Vi behöver se Brynäs IF:s handlingsplan för det egna interna värdegrundsarbetet, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande. 

2019 förhandlade Gävle kommun fram ett nytt samarbetsavtal med Brynäs IF:s barn- och ungdomssatsning ihop med UNICEF, ”En bra start”. Kommunen bidrar med miljonbelopp varje år tilll satsningen. Två spelare i herrlaget misstänks nu för våldtäkt vilket gjort att UNICEF brutit sitt samarbete med klubben.

– Jag tror att vi har olika ingångsvärden i det här och det är inte ”En bra start” som har de här problemen som har uppdagats utan i idrottsorganisationen, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Krisen i Brynäs IF

Väntar på handlingsplan

Kommunen menar att de har ställt krav på Brynäs om att de tar fram en handlings- och tidsplan för hur de ska arbeta med värdegrundsfrågor.

– Vi kommer att värdera deras insatser och sätta det i proportion till vad vi har lovat varandra i det här avtalet, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Brynäs IF

Mer i ämnet