Som förste vice talman har Åsa Lindestam (S) en central roll i arbetet med regeringsbildningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åsa Lindestam (S) kritiserar moderate talmannen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsprocessen har varit lång och utdragen. Förste vice talman, Åsa Lindestam (S) från Söderhamn, säger i dag tisdag till SVT Gävleborg att hon hade pressat partierna hårdare om det var hon som var talman.

Socialdemokraterna valde Åsa Lindestam (S) till sin talmanskandidat och sedan september har hon, talmannen Andreas Norlén och de andra två vice talmännen suttit i många och intensiva möten om regeringsbildningen.

– Talmannen måste prata med oss vice talmän efter varje gång han har pratat med partiledarna. Så vi har haft många möten där vi har suttit och resonerat kring hur vi ska gå vidare, säger Åsa Lindestam (S).

Regeringsbildningen

Processen skjuts upp – igen

Under helgen verkade det som att en lösning var nära när S, MP, C och L presenterade en gemensam överenskommelse. Men sedan Jonas Sjöstedt (V) meddelat att partiet inte släpper fram Stefan Löfvén utan eget inflytande över politiken har allt åter igen skjutits upp.

Socialdemokraten Åsa Lindestam uttrycker en viss frustration mot hur moderaten Andreas Norlén hanterar sin uppgift.

”Hade pressat hårdare”

– Jag tror inte att det hade gått så här lång tid om jag hade varit talman. Jag hade nog pressat partierna lite hårdare. Men man gör ju på olika sätt. Och går det här i lås någon gång, så är det ändå bra.

Hur mycket socialdemokrat är du i det här läget?

– Som vice talman är det inte där jag har fokus. Men samtidigt är jag riksdagsledamot, vald av Socialdemokraterna, och där fortsätter jag mitt politiska uppdrag. Så det är både och. Men jag får hålla isär rollerna, säger Åsa Lindestam.

Talmannen Andreas Norlén hälsar via sin pressekreterare att han avböjer att kommentera Åsa Lindestams kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet