Foto: SVT/TT

Åtalade expojkvännen hörs om mordet på Tova Moberg

Publicerad

Den 22-årige tidigare pojkvännen förhörs i Hudiksvalls tingsrätt på onsdagen om mordet på 19-åriga Tova Moberg i Njutånger. SVT Nyheter Gävleborg rapporterar direkt från rättssalen.

SVT rapporterade · Tovamordet: Åtalade expojkvännen hörs

09.07
God morgon. Rättegångsdag 3 av 9 ska snart börja. Den misstänkte expojkvännn har anlänt och utanför tingsrätten ringlar en kö så intresset tycks fortsatt vara stort.
I dag ska expojkvännen förhöras.
God morgon. Rättegångsdag 3 av 9 ska snart börja. Den misstänkte expojkvännn har anlänt och utanför tingsrätten ringlar en kö så intresset tycks fortsatt vara stort. I dag ska expojkvännen förhöras.
09.38
Förhandlingen har börjat. Domaren börjar med att ta upp praktiska frågor. Under helgen har försvaret inkommit med nya bevis i form av ett antal vittnen som ska höras för att stärka expojkvännens historia. Några ska eventuellt höras senare i dag, men rättegången kan också bli en dag längre än planerade nio dagar.
09.39
Mycket media på plats idag?
09.40
@Kristoffer Kvällstidningarna är på plats, lokalradio, lokaltidning och ytterligare en tv-kanal, vad jag har sett.
09.43
Försvaret vill återkomma till mastuppkopplingarna för Tovas mobil som avhandlades senaste dagen och förtydliga att försvarets teori är att en telefon bör koppla upp sig mot den närmaste masten, vilket Tovas mobil inte har gjort i förhållande till mordplatsen.
- Jag förstår inte det där surret faktiskt, När man befinner sig på platsen kan mobilen koppla upp till tre eller fler platser, säger åklagare Christer Sammens i replik.
- Försvarets slutsats är att telefonen har kopplat upp mot den bästa masten. När telefonen kopplade ner så befann den sig inte på mordplatsen, säger Bo Karlsson.
09.47
Nu inleds förhöret med expojkvännen, och domaren ber honom att börja berätta med egna ord.
Expojkvännen vill börja med att berätta från fredagen. Då var han ute och åkte bil med kompisar och drack alkohol. Han fick kontakt med Tova och de pratade om att ses.
De ses hemma hos Tova.
- Vi hade det trevligt, säger expojkvännen.
Expojkvännen sover över och på morgonen vaknar de av att Tovas mamma knackar, expojkvännen gömmer sig under sängen eftersom de inte ville att han skulle vara där.
Han lyckades till slut smita ut och då drack han det sista av spriten från gårdagen.
09.50
Expojkvännen går hem till en kompis. Ytterligare en vän anländer. De åker till en hamburgerrestaurang för att äta.
Därefter får expojkvännen skjuts hem till sin gård.
Två kompisar som är där erbjuder sig att lyfta in en båt i garaget, en båt som de började slipa på.
Expojkvännen berättar med egna ord just nu och tycks ha goda minnesbilder av helgen så långt.
09.53
De började planera för att åka på cruising. Ytterligare en kompis, som bråkat med sina föräldrar, vill komma med sin husvagn och bo på gården vilket han också gör.
Senare åker expojkvännen och vännerna till en närbelägen ort och hämtar Tova, som blivit avsläppt av sin mamma.
- Vi åkte tillbaka till gården och tog någon grogg, både jag, kompisen och Tova, säger expojkvännen.
09.54
Expojkvännen erbjuder kompisen med husvagnen att åka på cruising istället för honom, eftersom platserna var upptagna, vilket kompisen nappar på. Kvar på gården blir då Tova och och expojkvännen.
- Vi satt och lyssnade på musik, säger expojkvännen.
09.56
Det vart plötsligt att Tova skulle dra där ifrån, berättar expojkvännen, som då frågade hur hon skulle transportera sig.
- Som jag förstår var det någon kille som skulle hämta henne.
Tova går ut till stora vägen. Expojkvännen ser att det kommer en bil.
- Jag ser att hon sätter sig i baksätet och jag tänkte inte så mycket er på det. Jag var inte i så bra skick, jag hade även ätit Xanor-tabletter, säger expojkvännen.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet