Två till tre vargar har observerats i Voxna, Ovanåker, vilket lett till flera ansökningar om skyddsvakt. Vargen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT

Beslut: Ingen skyddsjakt på varg i Ovanåker

Uppdaterad
Publicerad

Två till tre vargar har observerats i Voxna, Ovanåker. Det har lett till sex ansökningar om skyddsjakt på varg. En anmälare uppger att hen beväpnar sig med yxa på promenader. Nu avslår Länsstyrelsen ansökan.

Det blir ingen skyddsjakt på varg, något P4 Gävleborg var först med att berätta om.

Vargen ska ha setts till fem till sex gånger sedan december 2022. Sex invånare  i Voxna uppger i deras ansökningar att de sett flera vargar i bebyggelsen och uttrycker en oro över att vargarna skall bilda revir som i sin tur leder till valpar. Flera anmälare uttrycker oro för att låta barn och tamdjur vistas fritt i närheten av bostaden.

En anmälare uppger att hon åker 1.5 mil till tätbebyggt område för att kunna rasta hundarna och en annan uppger att den beväpnar sig med yxa på promenader.

Beslutet avslås

Den första mars kom beslutet från Länsstyrelsen som konstaterar att de anmälningar som kommit in inte uppfyller Viltskadecenters kriterier. Den vägledning som Länsstyrelsen tagit del av gör att vargen inte är att benämnas som en problemindivid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad krävs för att länsstyrelsen ska bevilja skyddsjakt? Elina Eriksson på länsstyrelsen berättar i klippet. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.