Se rektorn på Borgarskolan i Gävle, Kurt Hjalmarsson berätta vad de gör för att eleverna ska kunna vara på plats i skolan. Foto: SVT

Avstånd i klassrummen när skolorna startar: ”Vi ska inte ha stora samlingar”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan öppnar skolorna för höstterminen på de flesta håll i länet. Smittspridningen ökar bland yngre personer och skolorna förbereder sig att på nytt ha distansundervisning om så behövs.

– Vi är redo för det om det skulle behövas. Men vi gör allt för att försöka klara av att ha undervisningen på skolorna, säger Kurt Hjalmarsson som är rektor på gymnasieskolan Borgarskolan i Gävle.

Elever ska kunna hålla distans

På Borgarskolan har man handsprit i alla klassrum och ingångar. Bänkarna är särade så att elever håller distans och viss del av undervisningen kommer att hållas utomhus. Det är också flera olika tider när skollunchen serveras.

Coronaviruset i Gävleborg

På Polhemsskolan i Gävle har man också öppnat ytterligare en matsal. Det är också möjligt för eleverna att ta med sig lunchbrickan in och äta i själva klassrummet.

– Vi ska inte hålla några stora samlingar. Gemensamt måste vi hålla smittspridningen under kontroll på skolorna. Vi hade distansundervisning under flera månader i våras. Att nu få komma tillbaka till skolan är viktigt. Samtidigt uppmanar vi våra elever att vara hemma vid minsta lilla symptom på att man är sjuk, säger Kurt Hjalmarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet