Leif Axmyr nekas pass. Foto: SVT, TT

Axmyr får inte skaffa pass

Uppdaterad
Publicerad

Den dömde dubbelmördaren Leif Axmyr frigavs i juli och säger sig vilja åka på utlandssemester, men förvaltningsrätten säger nej.

Axmyr dömdes för mordet på två personer i Gävle 1982. I juli i år blev han villkorligt frigiven efter 34 år, med 17 år kvar av den fastställda strafftiden. Han står under övervakning ytterligare ett år och måste därför söka tillstånd för att skaffa pass.

Övervakningsnämnden avslog Axmyrs ansökan med motiveringen att det finns risk att han ska ”undandra sig fortsatt verkställighet av den ådömda påföljden”. Den nu 78-årige Axmyr valde då att överklaga till förvaltningsrätten. Han säger att han efter många år i fängelse drömmer om en tropisk semster och att det är en mänsklig rättighet att få lämna landet som villkorligt frigiven.

Förvaltningsrätten i Göteborg låter sig inte bevekas, och avslår nu överklagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.