Leif Axmyr.

Leif Axmyr vill på semester – strider för pass

Uppdaterad
Publicerad

Leif Axmyr, som i somras släpptes efter 34 år i fängelse för dubbelmord i Gävle 1982, tar strid i tingsrätten för att få rätt till ett pass. Han vill åka på semester.

Övervakningsnämnden avslog 77-åringens ansökan med motiveringen att det fanns risk för att han skulle ”undandra sig fortsatt verkställighet av den ådömda påföljden”. Axmyr har idag en resterande strafftid på 17 år av de 51 års fängelse som han fick sitt livstidsstraff fastställt till.

Satt under övervakning

Enligt passlagen krävs tillstånd för att få skaffa pass för personer som står under övervakning efter villkorlig frigivning från fängelse. Axmyrs övervakning upphör i juni 2017.

Överklagat beslutet

Leif Axmyr har överklagat övervakningsnämnden beslut till tingsrätten och skriver bland annat:

”Jag har varit frihetsberövad under osedvanligt lång tid och vill ha pass för att kunna åka på semester/rekreationsresa. Jag är ålderspensionär.

Jag yrkar därför att tingsrätten, med ändring av det överklagade beslutet, i första hand, beviljar sökt passtillstånd, eller i andra hand, beviljar särskilt pass för enstaka resa.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.