Leif Axmyr. Foto: Arkiv/SVT

Axmyr vill till Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Den dömde dubbelmördaren Leif Axmyr har nekas av Kriminalvården att tillbringa sin sista tid som frihetsberövad i Hälsingland. Nu fortsätter han striden i Förvaltningsrätten.

Det var i maj 1982 i Gävle som Leif Axmyr mördade sin före detta flickvän och en manlig bekant till henne. Han dömdes för de två morden och har sedan dess suttit i fängelse.

Den nu 77-årige Axmyr, som i dag sitter på en anstalt i Halmstad, har en önskan att tillbringa sin sista till som frihetsberövad i Hälsingland för att få vård. Men Kriminalvården säger nej.

Överklagar Kriminalvårdens beslut

Leif Axmyr överklagar nu beslutet. Han vill att Kriminalvården ska ompröva sitt beslut, eller att Förvaltningsrätten ändrar Kriminalvårdens beslut. Axmyr menar att han behöver hjälp med att anpassa sig till ett liv i frihet, efter så lång tid i fängelse.

Leif Axmyr är den fånge i Sverige som suttit inspärrad längst tid, över 32 år. Han släpps tidigast ut om ett år, i juni 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.