Foto: Leif R Jansson/TT

Banker ska inte tvingas hantera kontanter

Publicerad

Det är både för dyrt och komplicerat att tvinga banker att hantera kontanter, det har regeringen utredare nu kommit fram till.
Därmed är en lösning på kontanthanteringsproblematiken i en ort som t ex Los avlägsen.

Det är många mil både till bankomater och bankkontor från Los. De som bor och verkar i Los är några av de i landet som har allra svårast både att ta ut och göra sig av med intjänade kontanter. För bristen på bankkontor eller automater med insättningsmöjligheter upplevs som ett minst lika stort problem som svårigheterna att ta ut pengar.

– Förr fanns det banker med bankvalv, utbildad personal och direktanslutning till polisen. Nu transporterar privatpersoner och små landsbygdsbutiker pengarna själva, och det blir både sårbart och otryggt, har Jenny Breslin, vice ordf i Loos bygderåd tidigare sagt till SVT Gävleborg.

Dyrt och komplicerat

Men den som satt sitt hopp till att regeringens kontantutredning ska förändra situationen genom att tvinga bankerna att ta ett större ansvar kan ha hoppats förgäves. Den färska utredningen innehåller inga nya förslag på att lösa problematiken på orter som Los. Tvärtom är slutsatsen att det är både för dyrt och komplicerat att med lag tvinga banker att hantera kontanter.

Vänsterpartiet vill tvinga bankerna

Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson är mycket kritisk.

– Idag avvecklar bankerna kontanthanteringen på egen hand. Det vill säga det finns inga demokratiska beslut bakom hur infrastrukturen kring betalningar ska se ut i samhället och det tycker vänsterpartiet är allvarligt.
– Som lagstiftare har vi ett ansvar att ändra på det. Det är jättemånga äldre, funktionsnedsatta, landsbygdsbor och småföretag som är beroende av kontanter och nu håller bankerna på att avveckla detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer