Barn- och ungdomspsykiatrin i Gävle kritiseras – vägrade ung flicka vård. /Arkivbild Foto: SVT/Arkiv

Barn- och ungdomspsykiatrin kritiseras – vägrade ung flicka vård

Publicerad

En flicka i Gävle gick ett helt läsår utan att få hjälp för sina psykiska problem. Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) krävde först en psykologutredning från skolan innan de kunde ta emot flickan

Inspektionen för vård och omsorg är nu kritisk till att BUP inte gjorde någon egen bedömning av vårdbehovet och till parternas bristande samverkan.

IVO anser att det är en brist att BUP nekade patienten bedömning med argumentet att skolpsykolog inte hade genomfört en begåvningsutredning av patienten.

Inga befogenheter

BUP har normalt inga befogenheter att ställa krav på andra vårdgivare att vidta åtgärder eller genomföra utredningar innan patienten blir aktuell för deras bedömning.

Ett sådant agerande är endast möjligt i de fall det är särskilt avtalat genom någon form av överenskommelse mellan vårdgivarna. BUP:s bedömning ska grundas på patientens vårdbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.