”Barnbarns-ligan” åtalad för bedrägerier mot äldre kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I januari stoppades en bil i en poliskontroll i Ockelbo. I bilen fanns en efterlyst person samt smycken och misstänkt stöldgods. De två männen i bilen är nu åtalade för en mängd misstänkta bedrägerier mot äldre, finsktalande kvinnor.

En 25-årig man misstänks vara huvudmannen. Han står ensam åtalad för 24 brott, det handlar om grova bedrägerier och bedrägeriförsök, grova stölder, rån och narkotikabrott. I ytterligare 13 åtalspunkter misstänks han ha begått liknande gärningar tillsammans med en 32-åring. Brotten har begåtts i flera delar av landet, bland annat i  Stockholm, Eskilstuna, Umeå, Ockelbo, Hudiksvall, och Sundsvall.

Båda männen är hemmahörande i Finland.

– Gemensamt har man åkt runt och systematiskt valt ut äldre finsktalande kvinnor. Man har dels lurat av dem deras bankkort, ibland har man även varit in i bostäderna och stulit smycken. När man kommit över bankkortet har man tömt kontot, både genom att ta ut kontanter och handla med kortet, säger åklagare Christer Sammens.

92-åring bröt armen

Christer Sammens, åklagare i fallet.

I ett fall misstänks 25-åringen för rån. En 92-årig kvinna i Hallstahammar har under en promenad med sin rullator blivit omkullknuffad och bestulen på sin handväska. När hon föll till marken bröt hon sin arm.

– Det är helt försvarslösa, äldre kvinnor. De brukar bli ganska påverkade av sånt här, det sätter djupa spår och de får sin grundtrygghet förstörd, säger Christer Sammens.

Fångad på film

32-åringen nekar till brott, 25-åringen tog tillbaka sitt erkännande under häktningsförhandlingen, där också en SVT-reporter blev angripen.

28 brott har fullbordats och männen misstänks ha kommit över nära 700 000 kronor. Enligt Christer Sammens är det en kombination av bevisning som binder männen till brotten.

– Det är genom smycken och stöldgods som hittas i bilen i Ockelbo, telefonuppkopplingar och även fingeravtryck, säger Christer Sammens.

25-åringen ska även ha fastnat på film vid flera tillfällen.

– Mycket som binder honom till brotten är att han dyker upp på övervakningsfilmer från bankomater och olika butiker, säger Christer Sammens.

Rättegången i Hudiksvalls tingsrätt inleds måndag den 20 mars beräknas pågå i sex dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnbarnsligan

Mer i ämnet