Jonas Svensson föreläser runt om i landet för föräldrar som undrar hur sociala medier påverkar deras barns liv. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Barnens skärmtid oroar föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

När en ettåring får vaccin på BVC och börjar gråta tröstar inte föräldrarna med fysisk närhet utan med en telefon – detta är ett exempel som föreläsaren Jonas Svensson tar upp på sin föreläsning i Bollnäs, om barn och ungas relation till skärmar och sociala medier.

Jonas Svensson startade som terapeut och behandlade personer med spelberoende. Han såg likheter mellan ungas spelberoende och ungas beroende av sociala medier, och föreläser nu för oroliga föräldrar över hela landet. I veckan var han i Bollnäs.

– Jag berättar om hur det ser ut. Vad unga gör på sociala medier, vad de kan möta där och vad det kan få för konsekvenser, säger Jonas Svensson.

Youtubers har makt – inte föräldrar

Han kallar föreläsningen ”Man blir som man umgås” och vill belysa att det är personer på sociala medier som har möjlighet att påverka de unga – ifall det bara är på sociala medier de vistas.

För att man som förälder ska ha en möjlighet att påverka och hjälpa sitt barn måste man först bygga upp en relation som ger en mandat att göra det, menar han.

– Det är essensen i vad jag vill få ut. Ta bort skärmarna, gör något med ditt barn så att du bygger en relation och når in. Först då anförtror sig barnet till dig och lyssnar på dig. Efter det kan ni tillsammans prata och sätta gränser för skärmtiden, säger Jonas Svensson.

Hör hans fyra konkreta tips för hur du når ett barn som du tycker spenderar för mycket tid vid en skärm, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.