Anmälningarna om barnfridsbrott fortsätter att öka Foto: Fredrik Sandberg/TT/Genrebild

Pappa från Sandviken slogs med vällingflaska – mamman spelade in ljud från misshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna om barnfridsbrott fortsätter att öka. I landet har nu över 4 000 anmälningar gjorts. I ett fall i Sandviken från det senaste halvåret hörs ett barn skrika under en ljudinspelning, när pappan slog mamman i huvudet med en vällingflaska efter att han ombetts flytta ut ur deras hem. 

Relationen mellan paret beskrevs som spänd. Eftersom mamman ville ha bevis på att hon bett honom att flytta ut spelade hon in samtalet, när hon också misshandlas med vällingflaskan. Inspelningen spelades upp i rättssalen.

”På den kan man tydligt höra barngråt/barnskrik i bakgrunden”, skriver Gävle tingsrätt i domen som kom under vintern.

Över 4 000 anmälningar i landet

Barnfridsbrott började gälla den 1 juli 2021. Under hösten har flera personer dömts för brottet och anmälningarna ökar.

Fram till årsskiftet hade 149 anmälningar om barnfridsbrott inkommit till polisen i Gävleborg. I landet hade 4 131 anmälningar gjorts under samma period, varav 328 under jul- och nyårshelgerna. Det kan jämföras med de 1722 anmälningar som hade gjorts till och med oktober.

I fallet i Sandviken dömdes pappan till fängelse i åtta månader för misshandel, olaga hot och barnfridsbrott.

Forskaren tipsar – så kan du hjälpa barn som bevittnar våld

Anmälda barnfridsbrott – juli t.o.m. december 2021

Sverige: 4131

Polisregion Bergslagen: 310

Polisregion Mitt: 368

Polisregion Nord: 295

Polisregion Stockholm: 1 226

Polisregion Syd: 742

Polisregion Väst: 609

Polisregion Öst: 527

Barnfridsbrott

  • Det är straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds-, frids- och sexualbrott, i en nära relation.
  • Den person som står för exempelvis våldet i en nära relation riskerar att misstänkas även för barnfridsbrott om barnet på något sätt bevittnat våldet.
  • Man räknas som barn upp till 18 års ålder
  • Straffet blir fängelse i upp till två år. Vid grovt brott fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Särskild straffskala för ringa brott.
  • Den särskilda rätt till brottsskadeersättning som funnits för barn som bevittnat brott ersätts med samma rätt till skadestånd som alla andra barn har vilka utsätts för brott.
  • Lagändringarna trädde i kraft den 1 juli 2021.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.