Sjöräddningen larmades strax efter lunchtid till Brämsand efter att en ribbåt med tolv personer ombord kantrat. Två personer uppges ha fått klämskador på sina ben, de andra passagerarna uppges vara okej, enligt Gästrike Räddningstjänst. Foto: SVT

Båt med tolv personer kantrade utanför Skutskär – ”Blåslagna men vid liv”

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter lunch på fredagen larmades räddningstjänsten till Älvkarleby efter larm om att en så kallad ribbåt med tolv personer hade kantrat. Totalt ska tio personer ha hamnat i vattnet.

Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm, hade en båt med tolv personer ombord kantrat i Skutskär utanför Älvkarleby.

Enligt larmet blev två personer kvar ombord, medan resten hamnade i vattnet. Samtliga personer som hamnat i vattnet ska ha haft flytväst på sig.

– Personerna ska vara blåslagna men vid liv, säger Daniel Åström, befäl vid Gästrike räddningsjänst som ryckte ut.

Även polis åkte till platsen. Strax efter klockan 14 bekräftade räddningstjänsten att man är klara med insatsen:

– Samtliga personer är uppe ur vattnet och båten är förd i hamn. Ambulans är kvar på plats och enligt våra uppgifter ska två personer ha klämskador på benen medan övriga är okej, säger Daniel Åström.

”Tappade personer under skarp gir”

Det var Sjö- och flygräddningscentralen som först fick larmet över radion, vid 13.20.

– Då var det ribbåten som själva larmade oss och uppgav att de hade tappat tolv personer under en skarp gir men att samtliga hade flytväst på sig, säger Johan Beischer, assisterande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Sjö- och flygräddningscentralen larmade dit både lotsbåt från Skutskärs hamn, helikopter, Sjöräddningssällskapet Gävle samt räddningstjänsten.

– De personerna som var kvar på ribbåten samt lotsbåten lyckades få upp alla personer ur vattnet och föra dem in till land. Därefter togs de om hand av räddningstjänsten och mötande ambulans, säger Johan Beischer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.