Pontus Öhman i Bergsjö har väntat längst av IP Onlys kunder på att få sin fiberinstallation. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Bergsjöbor skulle få fiber inom 24 veckor – har väntat i 2,5 år

Uppdaterad
Publicerad

När några byalag i Bergsjö gick samman för att skaffa fiber för tre år sedan valde de IP Only, för företagets snabba leveransers skull. Företaget sålde in avtalet med att det skulle bli klart på 24 veckor.

När avtalet kom hade leveranstiden ändrats till 10-12 månader. I de finstilta villkoren står det att företaget ska installera fibern inom 24 månader. Nu har det gått 2,5 år och Pontus Öhman och hans grannar är fortfarande utan fiberuppkoppling.

– Driver man tre företag på landsbygden behöver man ett stabilt internet. Kopparledningen kapade Telia 2016 så nu har vi ett mobilt bredband som är under all kritik, säger Pontus Öhman som har varit engagerad i frågan ända sedan starten.

Snart fem års väntan

Redan 2013/2014 började de boende prata om fiberanslutning. 2015 bestämde de sig för IP Only och 2016 skrev de avtal. Så Pontus Öhman känner att han har väntat i snart fem år. IP Only bekräftar också att Pontus Öhman och hans grannar har väntat längst av alla IP Onlys kunder.

– Först vill jag beklaga. Jag hande antagligen varit lika otålig om jag hade fått vänta lika länge som de här kunderna. Men jag vill vara tydlig med att det här är ett undantagsfall. Vi har installerat fiber till 2000 kunder i Gävleborgs län och har byggplaner för lika många till, säger Niclas Karnhill, presschef IP Only.

Oväntade svårigheter på landsbygden

”För optimistiska”

Anledningarna till de många förseningarna är dels långa tillståndsprövningar hos Trafikverket, dels att byggandet på landsbygden var svårare än vad företaget hade räknat med.

Hade ni inte kollat upp hur det såg ut på landsbygden innan ni skrev kontrakten?

– Jo, men vi var för optimistiska i början av landsbygdsutbyggnaden. Det håller jag med om och vi arbetar både med konsumentverket, branschorganisationer och myndigheter för att fiberutbyggnaden på landsbygden ska gå smidigare i framtiden, säger Niclas Karnhill.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.