Berit Forsberg säger till SVT att främlingars donationer, bland annat genom Swish, förändrat hennes liv och att hon på något sätt vill tacka alla som ställt upp för henne. Foto: Robin Herzog/SVT

Berit om livet efter branden: ”Utan Swish-insamlingen hade jag inte klarat mig”

Uppdaterad
Publicerad

Berit fick med sig ett par strumpor, gummistövlar och en morgonrock från sitt hus som brann ner till grunden i slutet av december 2019. Men till sin stora förvåning ställde förutom vänner och familj även bygden och främlingar upp med både pengar och kläder.

– Det de har gjort för mig har varit guld värt, säger Berit Forsberg.

Den allra första hjälpen efter katastrofen kom från grannarna som ställde upp med både mat, husrum och sällskap. Men snart skulle även stöd komma från annat håll.

Berit Forsbergs barn och en vän startade en Swish-insamling efter att branden slukat huset och spred ordet om den via Facebook. Inom kort kunde Berit ta emot pengar digitalt. Kontanter, kläder och hygienartiklar kom också in. Donationerna, uppger Berit Forsberg, räddade hennes liv.

– Jag får tacka folk som har hjälpt till. Jag hade inte klarat mig utan det. Då hade jag varit en av våra uteliggare i dag om jag ens hade överlevt, säger hon.

Hör Berit Forsberg berätta om de livsviktiga donationerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.