Betongklump som lossnat ovanför en av altanerna i Sandarne. Foto: Robin Herzog

Betongklumpar lossnar – faller ned på altaner i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Från cirka tre meters höjd har betongklumpar i varierande storlekar lossnat under en längre tid. Kommunala fastighetsbolaget Faxeholmen i Söderhamn ska åtgärda problemet.

– Vi ska uppmärksamma sånt här, det har blivit en brist, säger Gabriel Larsson, VD på Faxeholmen.

Enligt Christer Ödmann som är boende i hyresrätten i Sandarne där balkarna har frostsprängningsskador, har dialogen med Faxeholmen hållit på i ett par år utan att något hänt. När SVT pratar med fastighetsbolagets VD framkommer det att någon anmälan om problemet inte finns, eller har funnits.

– Det finns ingen felanmälan, det finns ingen logg på det här sen tidigare. Inget har felanmälts via den process man behöver gå genom. Men vi uppmanar alla våra hyresgäster att felanmäla, det hjälper oss.

Missat skador

De armerade betongbalkarna är ovanför altanerna där flera personer har utebord- och stolar och där bland annat barn och husdjur vistas. När Christer Ödmann petade loss en klump föll den på hans smalben som började att blöda. Faxeholmen ronderar området varje vecka men i det här fallet har de slitna balkarna missats.

– Det har varit så här så länge att de flesta inte bryr sig längre. Vi har pratat om det här så mycket och i så många år, och ingenting händer, säger Christer Ödmann.

Åtgärder på väg

Nu har dock en anmälan gjorts enligt de officiella kanalerna och personal från Faxeholmen har tittat på fasaden. Därefter ska fastigheten besiktigas.

– Sen gör vi en bedömning om det är något vi själva kan åtgärda. Svarar vi ja på det så gör vi naturligtvis det. Annars tar vi in entreprenörer. Vi har brustit i vårt arbete och jobbar på att bli bättre, säger Gabriel Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.