Björn Ryd stod för vidlyftig representation som vd för kommunala SKFAB. Foto: pressbild/TT

Björn Ryd sparkades – får 1,5 miljoner i uppgörelse

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ryd som tidigare sparkats av det kommunala försäkringsbolaget SKFAB efter bland annat vidlyftig representation, mötte under måndagen sin forna arbetsgivare i Gävle tingsrätt.
– Totalt förlikas vi med ett belopp på 1,5 miljoner kronor, säger Hanna Palmstierna, juridisk ombud för Björn Ryd.

Björn Ryd sparkades från sitt jobb som VD för Svenska Kommun Försäkrings AB. I avtalet hade han ett fallskärmsavtal på tre miljoner kronor. Men efter att historien uppdagades sparkades han i början av mars med omedelbar verkan utan rätt till avgångsvederlag. 

BAKGRUND: Kommunal vd festade för skattepengar

Därför stämde Björn Ryd SKFAB på två miljoner kronor. Under förhandlingarna i Gävle tingsrätt nådde parterna en förlikning.

Sammanlagt betalar SKFAB ut 1,5 miljoner kronor till Björn Ryd, varav 450 000 kronor avser rättegångskostnader.

– Vi är mycket nöjda med det här. I en förlikningsförhandling måste både parter erbjuda någonting. Framför allt är vi nöjda eftersom Björn Ryd nu kan gå vidare och lägga det här bakom sig. det har varit en psykiskt påfrestande period för familjen, säger Hanna Palmstierna, juridisk ombud på Bonde Barzey Advokatbyrå.

Är det nu ett avslutat kapitel?

– Ja det är helt klart ett avslutat kapitel och parterna har kommit överens och går nu vidare på ett fredligt sätt, säger hon.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SKFAB

Mer i ämnet