Blandade reaktioner på Arizona-domen

Uppdaterad
Publicerad

Reaktioner på att Arizona Chemical friades från miljöbrott i tingsrätten.

Reaktionerna är blandade på att Arizona Chemical friades från miljöbrott i tingsrätten. I områdena kring Utvik som drabbades av utsläppet av råtallolja för snart tre år sedan, finns det både de som anser att det friande domen var riktig och även de som velat få en fällande dom..

Elisabeth Erlander är en av de året-runt-boende i området och hon drabbades hårt av råtalloljeutsläppet. Hon minns dagen när hon kom hem när det var mörkt och såg inte vad som hade hänt förrän dagen efter när solen gick upp.

– Det syns tydligt att allt det här svarta inte är borta än, det är efter oljan. Och ända här uppe är det kvar, säger Elisabeth Erlander och pekar mot stenar som är ett par meter upp på land från vattnet.

Hon berättar att den gemensamma nämnaren för alla i området är att det har varit en väldigt jobbig tid. Vissa är fortfarande ilskna men många är också nöjda med den hjälp de fått i efterhand.

Arizona Chemicals friades i fredags från misstankarna om att ha begått miljöbrott. Tingsrätten ansåg att bolaget varken uppsåtligen eller av oaktsamhet varit skyldig till att katastrofen inträffade.

– Jag tyckte att det var rätt att de friades. För jag menar att det både är kommunen som har ansvar och bolaget, säger hon och menar att förordningarna kunde ha varit så att fler kontroller borde ha gjorts.

Lars Stål är teknisk chef på Söderhamns kommun och har i princip arbetat med saneringen sedan utsläppet upptäcktes. Som han ser det så var inte utfallet av rättegången en överraskning.

– Vi har ju läst en del av materialet och vi har sett vad man sagt att man får göra och vad man sagt att man ska ha gjort från åklagarsidan. Det är inte vår sak att lägga någon bedömning i det men vi kan ju säga att vi inte är överraskade utifrån det åtal som har varit, säger Lars Stål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet