Patrik från Hudiksvall blev av med svår diabetes typ 1

Den årliga Donationveckan pågår just nu. Förhoppningen är att fler människor ska ta ställning till donation. Patrik Bergqvist blev av med sin diabetes typ 1 tack vare donationen av en bukspottskörtel.

För de flesta som har diabets typ 1 och får insulin kan livet fungera som hos andra. Men för 46-årige Patrik Berqvist, som haft diabetes sedan han var fyra år gammal, var det omöjligt att ställa in insulinnivåerna. Han hade tre till fyra insulinkänningar om dagen, ett tillstånd som är mycket jobbigt och som kan vara livshotande.

– Jag orkade kliva upp, äta, åka på jobbet och sen orkade jag i stort sett inget mer. Jag har småbarn och var hjälptränare i fotboll ett tag, men det fick jag lägga ner.

Blev fri diabetesen

Patrik var en av 24 patienter som förra året fick en bukspottskörtel transplanterad för att bli fri sjukdomen.

Att det inte är fler beror på bristen av organ, att donatorn måste vara avliden, men också för att mottagaren måste äta immundämpande läkemedel som ökar risken för allvarliga biverkningar, berättar professor Per-Ola Carlsson på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– För varje enskild patient är det viktigt att ställa en analys över om den är lämpad att få en organtransplantation och då immundämpande läkemedlen eller om det är bättre att ha diabetes, säger han.

För Patrik är det svårt att sätta ord på vad den nya bukspottskörteln har betytt.

– Jag mår jättebra. Det är otroligt.

Vill förändra Donationsregistret

För att uppmärksamma vikten av att fler tar ställning till donation har Socialstyrelsen initierat donationsveckan som återkommer varje år. Men Patrik tror inte att den skulle behövas om Donationsregistret förändrades.

– Det finns ett val i Sverige där du måste välja om du vill bli donator. Jag tycker att det borde vara tvärtom, om man verkligen inte vill donera någonting av sin kropp när den har gjort sitt så borde man kunna säga ifrån sig det. I grund och botten ska man alltid vara tillgänglig som donator.

TV: Se hela inslaget om Patrik på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer