Bocken brinner in längre – det tycker Gävleborna om saken. Foto: SVT

Blir en julbock som inte brinner intressant?

Publicerad

Under torsdagen monterades Gävles julbock ned, helt odramatiskt. För tredje året i rad undgick den att brännas ned. Och det verkar råda delade meningar bland Gävleborna om det är odelat positivt att den klarade sig i år igen.

Det framstår som en självklarhet att Gävles julbock så att säga blev glödhet, i övriga Sverige och sedan i resten av världen, tack vare eller på grund av den lokala sedvänjan att sätta eld på den.

Men efter tre år utan en bockbrand – som en konsekvens av dubbla staket, ökade insatser med väktare och risken för ett kännbart skadestånd om man åker fast – framstår det som mycket troligt att julbocken allt mer sällan kommer att brännas ned.

Gävlebocken

Bra eller dåligt – så tycker Gävleborna

Men riskerar Gävle att gå miste om all den uppmärksamhet staden får i dag om bocken slutar att brinna – och blir mindre intressant för journalister att rapportera om och för vanliga människor runtom i hela världen att följa via webbkamera och sociala medier om bocken just slutar att brinna?

Vissa anser att reklamen kommer ändå.

– Den är ju så på tapeten nu, så det har nog ingen betydelse om den brinner eller inte, säger Leif Levin som SVT Gävleborg möter på Stortoget.

Medan andra nog tycker att den borde brinna, ibland åtminstone.

Hör mer i klippet ovan om Gävlebornas olika inställning i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet