Foto: SVT/Stina Stjernkvist/TT

Höggravid kvinna från Ovanåker förlorade en halvliter blod – nekades vård

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Ovanåker som var gravid i vecka 35 nekades i somras vård vid förlossningen i Falun. Kvinnan blödde ur slidan men ambulansen tvingades istället att åka drygt 20 minuter längre till Hudiksvalls sjukhus.

Ambulanspersonalen skriver i avvikelserapporten att de misstänkte en placentaavlossning och beslutade att ta kvinnan till Falu lasarett som är drygt 20 minuter närmare än både Hudiksvalls och Gävles sjukhus.

Barnmorska nekar

I ett samtal med en barnmorska får ambulanspersonalen besked att det är fullt i Falun och att patienten då ska till sitt hemsjukhus.

Ambulansen åker istället mot Hudiksvall och får möte av en ambulans med barnmorska i.

Risk för stor blödning

”Vi hade kunnat få en placentaavlossning i ambulansen med stor blödning där både mammans och barnets liv var i fara. Då är tiden till sjukhus en avgörande faktor för utgången”, skriver ambulanspersonalen.

”Aldrig aktuellt att neka akutvård”

Kvinnosjukvården Region Dalarna skriver i ett svar att man ska se över rutiner för vad som gäller kring patienter från en annan region.

De skriver även att barnmorskan som tog emot samtalet hade kunnat rådgöra med förlossningsjouren om hon själv var tveksam till att ta emot kvinnan på grund av pressad platstillgång och arbetsbelastning.

”Att neka en ambulanstransport i ett akut skede kan aldrig vara aktuellt”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer