För bockens talesperson Maria Wallberg har det varit en intensiv tid. Foto: Fonnisson/SVT Göävleborg

Bockgeneralen: ”Jag är oerhört glad att den har klarat sig”

Uppdaterad
Publicerad

Antiklimax eller en framgång för säkerheten. Oavsett vad man tycker om det står det klart att Gävlebocken inte brann säsongen 2016-17.

För bara 15:e gången sedan den första bocken restes 1966 klarade sig årets upplaga från att brännas, vältas eller vandaliseras på något annat sätt.

Under tisdagen monterade kommunen ned bocken, med bara några timmars förvarning till medierna och därmed en försäkran mot att ge någon idéer om en ”sista minuten–attack”.

Gävlebocken

Talesperson tillbaka nästa år

För Gävlebockens talesperson Maria Wallberg innebar det den sista tv-intervjun i ämnet. På ett tag i alla fall.

– Jag är oerhört glad att den har klarat sig. Och bocken kommer självklart tillbaka nästa jul, och jag hänger nog med jag också, säger hon.

Den nedmonterade bocken kommer nu att förvaras på hemlig plats, för att ytterligare skydda den mot sabotage.

Diskussioner i bockens kölvatten

Årets bock har omgärdats av diskussioner om kommunens livesändning på internet, där länsstyrelsen för första gången sedan 2004 ansåg att människor gick att identifiera på bilderna. Och även av ett avtal mellan Gävle kommun och villkoren för att de båda Gävletidningarna, men inte tidningen Aftonbladet, fick lägga upp kommunens sändning på sina egna hemsidor.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Historik: Så har det gått för Gävlebocken

Under perioden 1966-2017/18 har Gävlebocken bränts ned 30 gånger före nyårsdagen, senast 2015 och 2016.

15 år har den stått kvar hela tiden ut.

Dessutom har den några år utsatts för annan skadegörelse (stöld 1973, kollaps 1975, påkörd 1976, sönderslagen 1971, 1978, 1983).

Mellan 1971 och 1985 var bocken av mindre format.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet