Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med upp i luften över Hälsingland. Foto: Hans Dunder/Bollnäs flygklubb, SVT

Bollnäs flygklubb vill få fler att flyga för det höga nöjets skull

Uppdaterad
Publicerad

Under hela sommaren har Bollnäs flygklubb ordnat öppet hus en kväll i veckan. Tanken är att låta allmänheten själva prova på och upptäcka charmen med att flyga.

– Folk ska kunna känna om det här är deras grej eller inte, och sen kunna gå vidare, säger Hans Dunder ordförande för Bollnäs flygklubb.

Klubben ser gärna att fler tar flygcertifikat. Ett sådant gå på i runda slängar 40 000 kronor. Bollnäs flygklubb består i dagsläget av runt 40 medlemmar. Men av dessa är det bara två tjejer.

– Vi är jätteglada när det dyker upp tjejer som vill flyga, säger Hans Dunder.

Säkerheten ett mantra

Klubben innehar ett så kallat lätt flygplan – det vill säga en luftfarkost med en maxvikt på 600 kilo. Det är tvåsitsigt och de drar inte mer bränsle än en vanlig personbil.

Bollnäs flygklubb har aldrig haft någon olycka med dödlig utgång under klubbens långa historia. Klubben bildades redan 1965.  

– Vi flyger bara under gott väder och säkra förhållanden, säger Hans Dunder.

Klicka på klippet och följ med på en provtur. Döm om reporterns förvåning när planet faller fritt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.