Mannen kände sig orättvist behandlad och ville därför avlyssna sitt ex. Nu döms han till dagsböter och skadestånd. Foto: SVT/Arkiv

Buggade exfruns säng – Bollnäsbo döms för avlyssningsförsök

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Bollnäs kommun upptäckte en inspelningsutrustning som satts fast under hennes nya säng. Nu döms hennes exman för att ha förberett illegal avlyssning av kvinnan.

Det var några månader efter att paret separerat som kvinnan upptäckte att det satt fast en inspelningsutrustning under hennes säng. Sängen var ställd på högkant inför en renovering.

När kvinnan anmälde händelsen erkände mannen att han satt dit utrustningen eftersom han kände sig orättvist behandlad. Men han påstod att det skett innan flytten och att han ansåg att det inte borde vara olagligt att bugga sin egen bostad. Han påstod också att han inte visste hur utrustningen skulle användas.

Får inte spela in andras samtal

Men eftersom sängen var helt nyinköpt så menar kvinnan att det inte gått till så.

Tingsrätten går på kvinnans version och menar dessutom att det inte spelat någon roll om inspelningen skett i det egna hemmet. Det är ändå inte lagligt att spela in en konversation där man själv inte deltar.

Inspelningsutrustningen ansågs också vara funktionsduglig.

Fick flytta till skyddat boende

Nu får mannen betala dagsböter och ett skadestånd till kvinnan på på drygt 50 000 kronor på grund av fördyrade kostnader som uppstod då hon av rädsla tvingades flytta till ett skyddat boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.