Mjölkbonden Magnus Hägglund i Vallsta Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

Bönderna får bättre betalt för mjölken men vill ha mer

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år av djup kris, så ser landets mjölkproducenter en ljusning. Mjölkpriset till bönderna ligger nära den högsta nivån på tio år.

Just nu i oktober ligger mjölkpriset till bönderna på en ovanligt hög nivå. Det innebär att Arlas grundpris för ett kilo mjölk ligger på 3,69 kronor, vilket är nästan en krona mer än under de två senaste krisåren.

– Det är väldigt välkommet efter två års hård press. Den värsta press som vi upplevt någonsin, säger Marita Wolf som är ordförande för mjölkdelegationen inom Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Anledningen till prisökningen är, enligt Marita Wolf, att den globala mjölkproduktionen minskat samtidigt som efterfrågan finns kvar.

Det handlar om att fylla hål

För mjölkbonden Magnus Hägglund, som tillsammans med sin fru driver en gård med ett femtiotal djur i Vallsta mellan Järvsö och Bollnäs, innebär skillnaden mellan det låga mjölkpriset för ett par år sedan och dagens prisnivå omkring 480.000 mer i kassan per år. Men tiden med låga mjölkpriser har varit tuff.

– Just nu handlar det om att fylla igen dom hål som byggts upp under två års tid. Och dom hålen är ganska rejält stora. Jag skulle vilja hävda att mjölkpriset i dag egentligen bara kommit upp i miniminivån. Om det ska bli bra ska vi ha en femtioöring till, menar Magnus Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.